Oostzeeroute Denemarken

De Oostzeeroute Denemarken N8 (ook wel de Baltic Sea Route genoemd) is sinds enkele jaren de langste nationale fietsroute van Denemarken. De route volgt grotendeels de kustlijn van de Oostzee en brengt je in sfeervolle steden, pittoreske visserdorpjes, rustige natuurgebieden en langs uitgestrekte kustlijnen. In 2019 was deze fietsroute zelfs ‘fietsroute van het jaar’. Niet voor niets als je het ons vraagt. De route in Denemarken biedt voor cultuur- én natuurliefhebbers veel hoogtepunten. Wil je meer informatie over deze route en ervaringen van anderen? Lees dan zeker verder!

Fietsvakantie Oostzeeroute N8

De Oostzeeroute in Denemarken bestaat uit twee lussen die samen het cijfer 8 vormen. De twee lussen komen bij elkaar in Svendborg, dat ligt op het eiland Funen. De totale lengte van de route is 820 kilometer. Deze hoef je dus niet in één keer te fietsen, maar kun je eenvoudig opdelen in twee fietsvakanties: de Westelijke Oostzeeroute en de Oostelijke Oostzeeroute.

De Westelijke Oostzeeroute

De Westelijke Oostzeeroute loopt over het schiereiland Als, door Zuid-Jutland en over het indrukwekkende eiland Funen. In Zuid-Jutland kom je door historische steden als Sønderborg, Aabenraa, Christiansfeld en Kolding. Met Funen bereik je een waar natuurparadijs. Het eiland wordt niet voor niets ‘de tuin van Denemarken’ genoemd. Je fietst langs idyllisch gelegen landhuizen, eindeloze stranden, charmante dorpjes en kleine steden met de liefdevol geschilderde huizen.. Hier vind je bijvoorbeeld Middelfart en Faaborg. Elke stad heeft zijn eigen karakter en bijzondere bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld het Sønderborg Slot, de kathedraal van Haderslev, het Kolding Hus en het historische Faaborg. Je kunt zelfs nog een uitstapje maken naar Odense, waar je in de voetsporen van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen treedt.

Onderweg fiets je door bossen, fjorden en over het authentieke eiland Ærø, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Bovendien kun je de kleine eilandjes Skarø en Drejø ontdekken. Een schitterende, en licht heuvelachtige, route waar je veel gezichten van Denemarken leert kennen.

oostzeeroute denemarken n8 funen
Tijdens het fietsen van de Oostzeeroute ben je altijd dichtbij het water

Het Oostelijke deel van de fietsroute

De Oostelijke Oostzeeroute leidt je vanaf Svendborg over het eiland Lolland naar Seeland. In het zuiden van Seeland ontdek je oude kastelen, kleine dorpjes en natuurlijke hoogtepunten. De spectaculaire kliffen en witte krijtrotsen van Møns Klint zijn een absoluut hoogtepunt op dit deel van de route.

Bij beide lussen van de Oostzeeroute fiets je over veelal goede fietspaden en/of gravelwegen, met vaak weinig gemotoriseerd vervoer!

oostelijke oostzeeroute denemarken n8
Een typisch Deens gezicht langs de Oostelijke Oostzeeroute

Ervaringen Oostzeeroute Denemarken

Dat de fietsroute populair is en bol staat van de prachtige natuurlijke en culturele hoogtepunten zal je niet ontgaan zijn. Niet alleen wij zijn enthousiast, maar ook onze klanten die de Westelijke Oostzeeroute of de gehele Oostzeeroute al fietste. Wat hun ervaringen zoal zijn? Je vindt er hieronder een paar:

We hebben de hele Oostzeeroute gefietst. Wij zijn natuurliefhebbers en hebben van de rust en prachtige omgeving genoten. We kijken terug op een super verzorgde mooie vakantie. Waar het weer ook nog eens fantastisch was. We waren wel blij met onze elektrische fietsen omdat het een heuvelachtig land is.
(Jet 2023)

“We hebben ontzettend genoten van het actief buiten zijn en een mooi stukje Denemarken gezien. Het weer zat ontzettend mee en dat maakte het allemaal nog fantastischer. Hartelijk dank voor de mooie ervaring, zeker voor herhaling vatbaar!”
An (2022)

“Wij hebben een geweldige vakantie gehad. Mooie omgeving, goede hotels, duidelijke route aanduiding en geweldig weer. Denemarken is een mooi en zuiver land. Wij doen nooit 2 keer dezelfde reis, maar anders zouden we deze misschien nog wel een keer fietsen”
Harrie (2022)

“Wij hebben een prima vakantie gehad. De hotels waren prima, routes waren goed en de communicatie vooraf was duidelijk en prima”
Dick (2022)

Kaart van de fietsroute

Zie je nog niet precies voor je hoe de Oostzeeroute in Denemarken loopt? Hieronder zie je een kaart van de fietsroute. Wil je gedetailleerdere kaarten, praktische informatie en een beschrijving van de hoogtepunten onderweg? Via onderstaande link kun je het routeboek van VisitDenmark (in het Engels) opvragen. Zo kun je zelf goed voorbereid op reis!

Oostzeeroute Denemarken N8 fietsen kaart
Oostzeeroute Denemarken (N8)

Waarom een fietsvakantie Denemarken een aanrader is? Je leest het hier!

Robbert van de Wouw
Call Now Button