Ontdekkingsreis Zuid-Jutland | Sportieve Fietsvakantie Denemarken | Trektocht | 9 dagen | v.a. € 1.199 p.p.

Deze ontdekkingsreis Zuid-Jutland is een sportieve fietsvakantie in Denemarken waarin je alle facetten van Zuid-Jutland leert kennen. Deze fietsvakantie zit dan ook vol contrasten. Je fietst langs de milde Oostzee én de ruwere Noordzee, over het vaste land en eilanden, door oude en jonge steden en bovendien geniet je van zowel de Duitse als de Deense gastvrijheid.

Je start in Flensburg, de noordelijkste havenstad van Duitsland. Via het Flensburg Fjord fiets je via Sønderborg en Aabenraa naar Kolding, de historische handels- en havenstad. De route leidt je vervolgens, dwars door het binnenland van Zuid-Jutland, van de Oostzee naar de Noordzee. Aan de Noordzee verblijf je in Esbjerg, de jongste stad van Denemarken. Via het eiland Fanø fiets je vervolgens naar Ribe. De oudste stad van het land heeft een pittoresk stadscentrum en een kathedraal die van kilometers ver te zien is. Geniet vervolgens van de frisse Noordzeelucht op de waddeneilanden Mandø, Rømø en Sylt. Misschien kun je hier wel zeehonden op de zandbanken vinden! Terug op het vasteland leidt de route je door de prachtige stadjes Møgeltønder en Tønder, om vervolgens langs de Duits-Deense grens terug te fietsen naar Flensburg.

Een prachtige fietsvakantie vol hoogtepunten!

Hoogtepunten van deze reis

  • Sonderborg
  • De Kleine Belt
  • Koldinghus
  • Esbjerg
  • Het eiland Fanø
  • Ribe
  • Waddeneilanden Mandø, Rømø en Sylt
  • Tønder
Praktisch
Fietsvakantie: Ontdekkingsreis Zuid-Jutland
Fietsdagen: 7
Kilometers: ca. 570
Reisdatum: dagelijks vertrek mogelijk van 30 april t/m 7 oktober 2023

Fietsniveau:Gevorderd

De routes
De routes gaan vooral over geasfalteerde fietspaden en secundaire wegen met weinig verkeer. Er zijn enkele stukken waar je over (verhard) gravel fietst. De wegen waar je overheen fietst zijn in sommige regio’s heuvelachtig.

Accommodaties
Gedurende deze fietsvakantie verblijf je in comfortabele hotels en traditionele Deense gasthuizen, inclusief ontbijt.

Vervoer naar Flensburg
Vanuit Nederland of België kun je eenvoudig per auto of trein naar Flensburg reizen.

Parkeren in Flensburg
Ga je met de auto? Dan kun je deze tijdens de reis laten staan aan de openbare weg (meestal gratis) of in een openbare parkeergarage (ca. € 14,00 per dag).

CO2-uitstoot
Hieronder vind je de CO2-uitstoot voor deze reis in kg en het aantal bomen dat geplant moet worden om dit te compenseren. In deze berekening is het hotelverblijf, lokaal vervoer, bagagetransport en de heen- en terugreis opgenomen.*

Treinreis: 🌳 (130 kg p.p.)
Autoreis: 🌳🌳 (184 kg p.p.)

* De CO2-uitstoot en het aantal bomen is bij benadering en op basis van 2 personen

Kosten
Vertrekdata & prijzen
30-04-2023 t/m 10-05-2023*         € 1.199,00
11-05-2023 t/m 16-05-2023*         € 1.299,00
17-05-2023 t/m 26-05-2023*         € 1.399,00
27-05-2023 t/m 31-05-2023*         € 1.499,00
01-06-2023 t/m 10-06-2023*         € 1.399,00
11-06-2023 t/m 30-06-2023*         € 1.299,00
01-07-2023 t/m 19-08-2023*         € 1.499,00
20-08-2023 t/m 09-09-2023*         € 1.399,00
10-09-2023 t/m 23-09-2023*         € 1.299,00
24-09-2023 t/m 07-10-2023*         € 1.199,00

* Dagelijks vertrek mogelijk

Inclusief
Overnachtingen in comfortabele hotels en traditionele Deense gasthuizen
Ontbijt
Bagagevervoer
Treinreis Westerland (Sylt) – Niebüll incl. fiets
Veerboot Havneby (Rømø) – List (Sylt) incl. fiets
Fietskaart
GPS-routes
Route-informatie
Servicetelefoon
C02-compensatie

Exclusief
Reis naar/van bestemming
Veerboot naar het eiland Fanø incl. fiets (ca. € 6,00 p.p.)
Tractorbus Vester Vedsted – eiland Mandø en terug (ca. € 10,00 p.p.)
Overige maaltijden en dranken
Huurfiets (optioneel)
Excursies, entreegelden
Reis- en annuleringsverzekering
Toeristenbelasting

Optioneel
Huur trekkingfiets, inclusief waterdichte bagagetas, kilometerteller, slot, pompje en reparatieset (€ 139 per persoon)
Huur e-bike, inclusief waterdichte bagagetas, kilometerteller, slot, pompje en reparatieset (€ 259 per persoon)
Extra overnachting(en) Flensburg, Esbjerg en/of Ribe (€ 95 p.p. o.b.v. 2 personen per kamer)
Eenpersoonstoeslag (op aanvraag)

Bijzonderheden
De prijzen van deze fietsvakantie zijn gebaseerd op 2 personen per kamer. Indien je graag alleen op een kamer slaapt is dit op aanvraag.

Reisprogramma
Dag 1: Aankomst in Flensburg
Flensburg, de noordelijkste havenstad van Duitsland, is het startpunt voor deze fietsvakantie. De stad aan de Flensburg Fjord kijkt terug op meer dan 750 jaar geschiedenis. Een belangrijk deel van deze geschiedenis is de handel in rum uit het Caribisch gebied. Deze handel bracht in de 19e eeuw welvaart in Flensburg. Een van de bezienswaardigheden van de stad is de Nordertor. Het is de laatste bewaard gebleven stadspoort in Flensburg.

Overnachting in Flensburg (Hotel Alte Post of gelijkwaardig)

Dag 2: Flensburg – Sønderborg – Aabenraa (ca. 80 km)
De eerste etappe van deze reis leidt je langs de Flensburg Fjord. Een pauzemoment dat echt de moeite waard is, is de zomerresidentie van de Deense koninklijke familie in Gråsten. Het kasteelterrein behoort tot de mooiste parken van Noord-
Europa. Op een steenworp afstand ligt het opmerkelijke geschiedeniscentrum Dybbøl Banke in Dybbøl. Het herdenkt de Duits-Deense oorlog van 1864. In Sønderborg, waarvan de oude stad op het eiland Als ligt, is Sønderborg Slot indrukwekkend. Het dateert uit de 12e eeuw en herbergt nu een museum. Over de Baltische kustfietsroute, fiets je ontspannen door bossen en uitgestrekte velden over het schiereiland Sundewitt. Verderop passeer je Nydam Mose, een moeras dat in de ijzertijd als offerplaats diende. De bestemming van vandaag, Aabenraa, maakt indruk met een pittoresk ensemble van herenhuizen en ambachtelijke huizen.

Overnachting in Aabenraa (Hotel Europa of gelijkwaardig)

Dag 3: Aabenraa – Haderslev – Kolding (ca. 95 km)
Vandaag fiets je verder naar het noorden. Onderweg valt de indrukwekkende Vor Frue Domkirke, de Haderslev-kathedraal, al van verre op. Het is een van de mooiste gebedshuizen in Denemarken en ligt midden in de oude binnenstad van Haderslev. Vervolgens fiets je door naar Kolding. Het Koldinghus springt meteen in het oog. Wil je een fantastisch uitzicht over de stad en de Koldingfjord? Beklim dan de Kæmpetårn.

Overnachting in Kolding (Comwell Hotel Kolding of gelijkwaardig)

Dag 4: Kolding – Esbjerg (ca. 80 km)
Vandaag fiets je van het Koldingfjord aan de Oostzee direct naar de Noordzee! Je verlaat Kolding in westelijke richting en steekt Zuid-Jutland, vrijwel zonder helling, over tot je Esbjerg bereikt. Deze stad is pas iets meer dan 150 jaar geleden opgericht. Sinds die tijd heeft Esbjerg zich ontwikkeld tot de belangrijkste havenstad aan de Deense Noordzeekust. Een van de bezienswaardigheden van de stad is het Vandtårnet, dat direct aan de haven ligt. Vanaf de top van de 33 meter hoge watertoren heb je uitzicht over de stad, de haven en de Waddenzee! Maak een omweg naar het strand van Sædding, waar de opvallende beeldengroep Man by the Sea zicht op heeft.

Overnachting in Esbjerg (Hotel Britannia of gelijkwaardig)

Dag 5: Esbjerg – Fanø – Ribe (ca. 70 km + veerbootovertocht)
De etappe vandaag begin je met een veerbootoversteek naar het eiland Fanø (niet inbegrepen). In ca. 12 minuten maak je de oversteek naar het op een na meest noordelijke eiland van de Deense Waddeneilanden. Fiets het pittoreske eiland rond en verken de steden Nordby en Sønderho. Je neemt vervolgens de veerboot terug naar Esbjerg (niet inbegrepen). Je fietst vanaf Esbjerg naar de eindbestemming voor vandaag: Ribe. De binnenstad van de oudste stad van Denemarken wordt gekenmerkt door kromme geplaveide straatjes, vakwerkhuizen en de opvallend ongelijke torens van de kathedraal.

Overnachting in Ribe (Hotel Dagmar of gelijkwaardig)

Dag 6: Ribe – Mandø – Havneby (eiland Rømø) (ca. 75 km + tractorbus)
Vanuit Ribe fiets je eerst naar het eiland Mandø. Het getijdeneiland is bij eb bereikbaar via een grinddam vanaf Vester Vedsted (met tractorbus, niet inbegrepen). De Koresand in het zuidwesten van het eiland is indrukwekkend, maar ook de grootste zandbank van de Waddenzee. Als je geluk hebt zie je aangespoeld barnsteen en zonnebadende zeehonden. Terug op het vasteland fiets je naar het volgende eiland: Rømø. Via de weg Rømødæmningen fiets je over het eiland, dat wordt gekenmerkt door een rijke biodiversiteit en kilometerslange zandstranden. Je overnacht in de hoofdstad van het eiland: Havneby.

Overnachting in Havneby (Havneby Kro of gelijkwaardig)

Dag 7: Havneby – Sylt – Niebüll/Schlüttsiel (ca. 60-85 km + trein en veerboot)
Weer een afwisselende dag vandaag! In Havneby stap je op de veerboot naar Sylt. Geniet van de frisse Noordzeewind in je gezicht en geniet van het uitzicht over de Waddenzee. De boot komt aan in List (op Sylt), de meest noordelijke gemeente van Duitsland. Verken Sylt met een langere of kortere fietstocht. Onderweg kom je weiden, duinen, lange zandstranden en rustig grazende schapen tegen. Kortom, heerlijk! Je neemt vanuit Westerland de trein terug, via de Hindenburgdamm, naar Niebüll op het vasteland.

Overnachting in Niebüll (Hotel Landhafen of gelijkwaardig)

Dag 8: Niebüll – Tønder – Flensburg (ca. 100 km)
De laatste fietsdag! De lengte van deze laatste etappe is ook meteen de langste. Vanuit het Duitse Niebüll fiets je terug naar Denemarken. Een korte tussenstop in Møgeltønder is de moeite waard. Deze plaats staat bekend om het feit dat zij de mooiste dorpsstraat van Denemarken hebben. De geplaveide laan met lindebomen en met huizen met rieten daken leidt je naar kasteel Schackenborg. Het Drøhses Hus in het historische centrum laat zien dat de nabijgelegen stad Tønder ooit beroemd was om het ambacht van kantklossen. Je fietst langs de grensroute terug naar Flensburg.

Overnachting in Flensburg (Hotel Alte Post of gelijkwaardig)

Dag 9: Vertrek uit Flensburg
Het is alweer het einde van de fietsvakantie. Vandaag reis je op eigen gelegenheid terug naar huis of zet je je reis door Denemarken voort.

Robbert van de Wouw
Call Now Button