noordzeeroute fietsen noordzee fietsroute denemarken

Noordzeeroute fietsen in Denemarken

De Noordzee fietsroute is de Deense nationale fietsroute nummer 1. Deze route is in Denemarken (na de Oostzeeroute) één van de langste bewegwijzerde routes in Denemarken. De Noordzeeroute is gevarieerd, verrassend en een fantastische fietsbeleving. Wil jij de Noordzeeroute fietsen in Denemarken? Hieronder vind je meer informatie!

Noordzee kustroute fietsen in Denemarken

Tijdens de Noordzeeroute verlies je de Noordzee vrijwel niet uit het oog. Als een betrouwbare gids aan je linkerhand (of je rechterhand als je van noord naar zuid fietst) toont de Noordzee zich iedere dag anders. Glinsterend en vriendelijk onder de zon, dreigend onder indrukwekkende wolkenpartijen, rustig kabbelend of wild met ronddansende schuimkoppen. Heb je wind mee, dan wordt je van stadje naar stadje gedragen door de wind. Heb je de wind tegen dan moet er extra hard gewerkt worden. Maar vaak komt de wind van opzij.  

noordzeeroute fietsen romo
De Noordzeeroute is vrijwel vlak

Onderweg op de Noordzee fietsroute

De Noordzee fietsroute is, behalve dat je de Noordzee veel ziet, erg afwisselend. De route slingert zich een weg door moeras-, heide- en duingebieden. Hij leidt je langs baaien, meren, natuurparken en zandstranden. Maar ook langs vuurtorens, historische herenhuizen en door prachtige dorpjes en stadjes als Ribe, Esbjerg, Hirtshals en Skagen. Ontdek de oude visserscultuur in diverse dorpjes en badplaatsen, maar ook het moderne stadsleven in de vijfde grootste stad van Denemarken: Esbjerg. Vind je het leuk om over eilanden te fietsen? Maak dan een extra lus over de eilanden Rømø en Fanø. De Noordzee fietsroute is zoals die is, maar je hebt veel mogelijkheden om er iets extra’s aan toe te voegen waardoor de route voor jou perfect wordt.

ribe
Ribe is een prachtig dorpje aan de Noordzee fietsroute
esbjerg noordzee fietsroute
Esbjerg is de vijfde grootste stad van Denemarken
noordzeeroute fietsen romo
Langs de Noordzee fietsroute vind je volop zandstranden

Praktische informatie Noordzeeroute fietsen Denemarken

Bewegwijzering

De Noordzee fietsroute in Denemarken wordt bewegwijzerd met blauwe bordjes met een 12 in een cirkel van gele sterren en de geschreven tekst Nordsøruten daaronder. Deze bordjes vind je vaak tegelijk met de bordjes van de Nationale Fietsroute 1 van Denemarken: de Vestkystruten. De bordjes van deze route herken je aan een fietsje en een rood vlak met de letter 1 en de geschreven tekst Vestkystruten daaronder.

noordzeeroute fietsen noordzee fietsroute denemarken
De bewegwijzering van de Nordsøruten en de Vestkystruten

Wegen

De wegen waarover je fietst zijn van goede kwaliteit. Vrijwel alle wegen (ca. 70%) zijn geasfalteerd. Soms fiets je over fietspaden, soms langs rustige autowegen. De overige 30% van de route gaat over verhard gravel. Dit vind je vooral in de natuurparken en -gebieden.

Fietsniveau

De Noordzeeroute fietsen in Denemarken is qua terrein voor iedereen mogelijk om te fietsen. Dit stuk van Denemarken is nagenoeg vlak, waardoor je weinig hoeft te klimmen. In de duinen kan het wel glooiend zijn, vergelijkbaar met de duingebieden in Nederland. Als de wind ongunstig staat kan die ervoor zorgen dat de tocht wat vermoeiender wordt, maar het is voor iedereen goed te doen.

Auto en openbaar vervoer

Wil je met de auto naar een startplaats rijden? In veel dorpjes op de route is het mogelijk om de auto gratis te parkeren. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je aan het einde van je fietsvakantie weer terug naar je auto moet. Het is dus aan te raden om de auto te parkeren in een dorpje of stadje met een treinstation. Je kunt dan vanaf de finishplaats de trein terug naar de auto nemen. In de meeste treinen is het mogelijk om je fiets mee te nemen.

Accommodaties

In vrijwel alle dorpjes en stadjes is voldoende accommodatie. Zowel voor de fietsers die graag in een hotel overnachten als voor hen die graag kamperen. Ga je in het hoogseizoen fietsen? Dan is het aan te raden om de accommodatie vooraf te boeken.

Robbert van de Wouw
Call Now Button