ijstijdroute

IJstijdroute | Fietsvakantie Denemarken | Trektocht | 8 dagen | v.a. € 869 p.p.

Ontdek het magische Deense platteland met haar schilderachtige kleine dorpjes, glooiende heuvels en oernatuur die dateert uit de laatste ijstijd van 20.000 jaar geleden. De enorme terugtrekkende ijslandschappen vormden destijds het landschap dat tot op de dag van vandaag dit deel van Denemarken kenmerkt. Fiets je mee op de IJstijdroute?

Ervaar de Deense natuur

Deze klassieke fietsvakantie door het noordwestelijke deel van het eiland Seeland is erg populair. Het is een perfecte gelegenheid om een van de mooiste en meest onbekende hoekjes van Denemarken te leren kennen. Hier ervaar je hoe divers de Deense natuur kan zijn. Van de vlakke merengebieden, heidevelden en glooiende heuvels tot de uitgestrekte landerijen en historische Vikingsteden. De route leidt je door UNESCO-gebieden als Geopark Odsherred, Nationaal Park Skjoldungernes Land, Natuurpark Åmosen en de “Deense Alpen”, waar de natuurlijke schoonheid van de ongerepte natuur uniek is en goed beschermd wordt.

Vikingen

De IJstijdroute is niet alleen een geweldige ervaring vanwege de natuur. Je komt ook langs het fascinerende Vikingerfgoed van Denemarken. Op verschillende punten langs de route krijg je de kans om je onder te dompelen in de wereld van de Vikingen. Vooral in en rondom Lejre en Roskilde kennen een grote Vikinghistorie. Tegenwoordig biedt het weelderige heuvelachtige landschap rond Lejre een schat aan oude Vikingschatten en grafheuvels. In de haven van Roskilde is het mogelijk om de wereld van de Vikingen te verkennen in het Vikingschipmuseum, dat de grootste collectie unieke Vikingscheepswrakken van Noord-Europa heeft.

De kleine gezellige dorpjes, de bloeiende velden, de groene bossen, weelderige heuvelachtige landschappen en de Vikinghistorie vormen het decor voor deze 7-daagse fietsvakantie langs de IJstijdroute.

Hoogtepunten van deze reis

  • Geopark Odsherred
  • Nationaal Park Skjoldungernes Land
  • Natuurpark Åmosen
  • Roskilde
  • Lejre
  • Oernatuur van Denemarken

Wil je de uitgebreide reisinformatie van de IJstijdroute? Klik hieronder op ‘meer informatie’.

Praktisch
Fietsvakantie: IJstijdroute
Fietsdagen: 6
Kilometers: ca. 300
Reisdatum: elke zaterdag van 10 juni t/m 2 september 2023 (met uitzondering van 26 augustus)

Fietsniveau:Gemiddeld

De wegen
De routes gaan vooral over geasfalteerde fietspaden en secundaire wegen met weinig verkeer. Er zijn enkele stukken waar je over (verhard) gravel en bospaden fietst.

Accommodaties
Gedurende deze fietsvakantie verblijf je in goed verzorgde accommodaties, inclusief ontbijt.

Vervoer naar Denemarken
Vanuit Nederland en België reis je eenvoudig per trein of auto naar Sorø.

Parkeren in Sorø
In Sorø kun je de auto gratis parkeren bij het starthotel. De auto kan hier gedurende de fietsvakantie blijven staan.

CO2-uitstoot
Hieronder vind je de CO2-uitstoot voor deze reis in kg en het aantal bomen dat geplant moet worden om dit te compenseren. In deze berekening is het hotelverblijf, lokaal vervoer, bagagetransport en de heen- en terugreis opgenomen.*

Treinreis: 🌳 (155 kg p.p.)
Autoreis: 🌳🌳 (199 kg p.p.)

* De CO2-uitstoot en het aantal bomen is bij benadering en op basis van 2 personen

Kosten
Vertrekdata & prijzen
10-06-2023 t/m 17-06-2023*         € 869,00
17-06-2023 t/m 24-06-2023*         € 1.019,00
26-06-2023 t/m 03-07-2023*         € 1.139,00*
01-07-2023 t/m 08-07-2023*         € 1.019,00
10-07-2023 t/m 17-07-2023*         € 1.139,00*
15-07-2023 t/m 22-07-2023*         € 1.019,00
24-07-2023 t/m 31-07-2023*         € 1.139,00*
29-07-2023 t/m 05-08-2023*         € 1.019,00
07-08-2023 t/m 14-08-2023*         € 1.139,00*
12-08-2023 t/m 19-08-2023*         € 1.019,00
19-08-2023 t/m 26-08-2023*         € 869,00
02-09-2023 t/m 09-09-2023*         € 869,00

* de dag eindigt bij de Sterrenwacht in Brorfelde, waar je binnen worden uitgenodigd voor een exclusieve avond met diner, sterren kijken en een overnachting in de oude onderzoeksresidenties.

Inclusief
Overnachtingen in comfortabele accommodaties
Ontbijt
Bagagevervoer (1 tas/koffer per persoon)
Fietskaart
Route-informatie
Servicetelefoon
C02-compensatie

Exclusief
Reis naar/van bestemming
Overige maaltijden en dranken
Huurfiets (optioneel)
Excursies, entreegelden
Reis- en annuleringsverzekering
Toeristenbelasting

Bijzonderheden
De prijzen zijn gebaseerd op 2 personen per kamer. Indien je graag alleen op een kamer slaapt is dit op aanvraag.

Reisprogramma
Dag 1: Aankomst in Sorø
Welkom in Sorø! De startplaats van de IJstijdroute. Deze kleinschalige stad – van circa 8.000 inwoners – staat vooral bekend om haar Kloosterkerk uit de 12e eeuw. Een perfecte start voor jouw fietsvakantie als je het ons vraagt!

Overnachting in Sorø

Dag 2: Sorø – Jyderup (ca. 60 km)
De fietsvakantie ‘IJstijdroute’ begint in Sorø. Vanuit hier fiets je langs de oude graslanden ten westen van de stad en vervolgens langs het prachtige Maglesø naar het noorden. Je passeert landelijke gebieden en bosgebieden voordat je Tissø bereikt. Dit is het op vier na grootste meer van Denemarken. Bezoek bijvoorbeeld ook het Vikingcentrum Fugledegård, waar je meer leert over de rituelen en overtuigingen van de Vikingen, maar ook over de grootste goudvondst in de Deense geschiedenis die hier plaatsvond.

Overnachting in Jyderup

Dag 3: Jyderup – Nykøbing Sj. (ca. 65 km)
Je verlaat het gebied rond Jyderup en Åmosen en rijdt over de kleine landweggetjes richting de kust van Seeland. Hier vindt je het stadje Havnsø, dat bruist van het leven in de Deense zomer. Vanaf hier volg je de kust verder naar het noorden. Je fietst langs een van de oudste kastelen van het land, Slot Dragsholm, en door het beschermde heuvelachtige landschap in de baai van Nexelø. Je bent nu in het UNESCO Global Geopark Odsherred. Je geniet van het prachtige uitzicht over de Sejerø-baai voordat je weer landinwaarts gaat, naar de stad Nykøbing Sjælland.

Wegen en terrein: Na het bereiken van de kust en het passeren van Slot Dragsholm, wordt het terrein heuvelachtiger bij Odsherredbuerne. Het laatste deel van de etappe zijn er enkele stukken onverharde bosweg.

Overnachting in Nykøbing Sj.

Dag 4: Nykøbing Sj. – Holbæk (ca. 40 km)
Je bent nog steeds in het UNESCO Global Geopark Odsherred. Vandaag ervaar je hoe de gevarieerde natuur van het gebied overgaat van de beukenbossen aan de kust tot het afgedamde vlakke fjordenlandschap rond de Lammefjord. De hele dag volg je de route langs de Isefjorden en de Lammefjorden.

Overnachting in Holbæk

Dag 5: Holbæk – Roskilde (ca. 50 km)
Na het marktstadje Holbæk te zijn gepasseerd, volgt de route de Holbæk Fjord naar het Skjoldungerens Land National Park. Vanuit hier regeerde de legendarische koningen Roar en Skjold vanuit de Vikinghoofdstad Lejre. Het golvende landschap rond Lejre biedt een schat aan oude Vikingvondsten, grafheuvels en stenen decors. Van Sagnlandet gaat de route door het heuvelachtige landschap langs delen van de Skjoldungestien naar de kathedraalstad Roskilde. Roskilde is met zijn meer dan 1000 jaar oude geschiedenis een van de oudste steden van Denemarken.

Overnachting in Roskilde

Dag 6: Roskilde – Brorfelde (ca. 60 km)
Vanaf Roskilde, het meest oostelijke punt van de route, gaat de reis terug naar het westen. Je fietst over Lejre en door het landschap van Midtsjælland en de bossen van Bidstrup, langs het landgoed Sonnerupgård naar de ‘Alpen van Seeland’. Een typisch doodijslandschap, waar gletsjers de diepe valleien en meren hebben gevormd.

Vertrek op 24 juni, 8 juli, 22 juli en 5 augustus: de dag eindigt bij de Sterrenwacht in Brorfelde, waar je binnen worden uitgenodigd voor een exclusieve avond met diner, sterren kijken en een overnachting in de oude onderzoeksresidenties.

Overnachting in Brorfelde

Dag 7: Brorfelde – Sorø (ca. 40 km)
Op de laatste fietsdag van deze fietsvakantie fiets je terug naar waar de reis begon: Sorø. Vandaag ervaar je grote contrasten in het landschap waar je doorheen fietst. Vanaf de top van de ‘Alpen van Seeland’ begint het landschap af te vlakken. Als we weer door Natuurpark Åmosen komen, bevind je je ineens in een gebied dat zo plat als een pannenkoek is. Je passeert de Nordskoven met de grote steen Sengestenen, waarna de reis via de plantage Broomme en oude grindgroeven naar Sorø gaat.

Overnachting in Sorø

Dag 8: Vertrek uit Sorø
Vandaag vertrek je op eigen gelegenheid weer terug naar huis!

Wil je de uitgebreide reisinformatie van deze reis en voorbeelden van hotels? Klik hieronder op ‘meer informatie’.

Robbert van de Wouw
Call Now Button