fietsen in denemarken

Fietsen in Denemarken

Fietsen in Denemarken | Tips, Routes en Praktische Informatie

Overweeg je te gaan fietsen in Denemarken? Goede keuze! Met meer dan 12.000 km aan fietsroutes in Denemarken, dwars door de natuur, over groene eilandjes, door glooiende landschappen en langs karakteristieke dorpjes en eeuwenoude hunebedden is fietsen in Denemarken een unieke en fantastische ervaring. Maar welke mogelijkheden zijn er voor een fietsvakantie en waar moet je allemaal aan denken? Wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje!

Mooiste regio’s om te fietsen in Denemarken

Fietsen op Funen

Een van de mooiste gebieden om te fietsen in Denemarken? Dat is het sprookjesachtige Funen! Denk aan vergezichten over glooiende landschappen, uitgestrekte stranden, groene bossen en wilde moerassen. Maar er zijn veel meer hoogtepunten, zoals de historische stad Odense, het havenstadje Svendborg, het Egeskov Slot en het bijzondere eiland Ærø. Dankzij schitterende fietsroutes die je dwars door de natuur, langs fraaie kustlijnen en voorbij pittoreske (vissers)dorpjes leiden, is Funen een waar fietsparadijs.

Fietsen in Jutland

In Jutland ontdek je als fietser de vele verschillende gezichten van Denemarken. Prachtige landschappen, rustige wegen, uitgestrekte zandstranden, pittoreske dorpjes, toffe musea en véél natuur. Fiets over heuvels, langs meren, door bossen, over rivieren en geniet van de rust. Ook cultuurliefhebbers komen hier aan hun trekken: in Midden-Jutland ligt het sfeervolle Aarhus dat in 2017 werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Aarhus heeft gezellige straatjes, charmante pleintjes, knusse cafés, hippe winkeltjes én het fotogenieke ARoS Aarhus Kunstmuseum. In het zuiden van Jutland vind je mooie dorpjes en steden als Sønderborg, Aabenraa, Haverslev, Tønder, Haderslev, Ribe, Kolding en Esbjerg.

Wil je zowel het zuiden van Jutland als Funen op de fiets ontdekken? Dat kan bijvoorbeeld als je Rondom de Kleine Belt of de Westelijke Oostzeeroute fietst.

fietsen in denemarken

Fietsen in Seeland

Het Deense Seeland wordt gekenmerkt door de vele kastelen en schilderachtige natuur. Denk aan een kust vol schilderachtige dorpjes, krijtrotsen en verlaten stranden. Houd je van cultuur? In Seeland kun je fietsen, natuur en cultuur perfect combineren. Bezoek bijvoorbeeld bekende Deense musea als het Museum van Moderne kunst Louisiana, het Karen Blixen-museum en het Deense Maritiem Museum. En uiteraard mag een bezoek aan Kopenhagen, dé fietshoofdstad van de wereld, niet ontbreken. De historische stad barst uit zijn voegen van bezienswaardigheden, hippe hotspots en héél veel fijne fietspaden!

fietsen in denemarken

Bekende fietsroutes fietsen in Denemarken

westelijke oostzeeroute

Praktische tips fietsen in Denemarken

De beste periode om te fietsen in Denemarken

Denemarken is van mei t/m september prima geschikt om te fietsen. In Denemarken heerst, net zoals in Nederland, een gematigd zeeklimaat met milde zomers (15 tot 30 °C) en koudere winters met veel regen (5 tot -10 °C). De temperaturen verschillen dus weinig van Nederland. Daarnaast zijn de temperaturen in Denemarken vaak in het hele land een beetje hetzelfde waardoor er geen warme of koude streken zijn. Wil je toch graag ná september of vóór mei naar Denemarken, dan moet je voorbereid zijn op wat lagere temperaturen en meer regen.

Verhard / onverhard

Ga je fietsen in Denemarken, dan fiets je over goede, verharde wegen én over onverharde wegen. Dit zijn veelal ‘verharde’ grindpaden waar je goed op kunt fietsen. Houd er wel rekening mee dat je voldoende reservemateriaal meeneemt voor als je onverhoopt toch lek rijdt. Bij veel regen bijvoorbeeld kunnen steentjes en scherpe objecten makkelijker aan je banden blijven plakken.

Kleding

Het weer in Denemarken is van mei t/m september over het algemeen prima geschikt voor een fietsvakantie. De temperaturen liggen soms iets lager dan in Nederland, maar dat scheelt niet veel. Wel kan het wat winderig zijn bij de kust. Zorg dat je in ieder geval zomerse kleding, warme kleding en regenkleding bij je hebt. Voor een comfortabele rit wil je het niet te warm (of te koud) hebben; werk daarom zo veel mogelijk met laagjes. Dat zit prettig en je kunt eenvoudig iets uittrekken mocht het nodig zijn. Denk ook aan een waterdicht of waterafstotend regenjack en waterdichte overschoenen. Ook een windjack is aan te bevelen. Zo ben je op alle weersomstandigheden goed voorbereid. De paklijst voor een fietsvakantie kan je hier wellicht bij helpen.

Reservemateriaal

Zorg tenslotte voor voldoende reservemateriaal: een extra binnenband, bandenlichters, een handpompje of CO2-patronen, een multitool en een reparatieset.

fiets denemarken

Op eigen gelegenheid of met een touroperator?

Fietsen in Denemarken kun je op eigen gelegenheid regelen of je kunt gebruik maken van een touroperator die de reis voor jou (deels) organiseert.

Op eigen gelegenheid fietsen in Denemarken

Wanneer je op eigen gelegenheid gaat fietsen in Denemarken, heb je alle vrijheid om de dingen te regelen zoals jij dat wilt. Je hebt zelf alles in de hand namelijk. Je kunt zelf accommodaties uitzoeken en hebt alle flexibiliteit met betrekking tot bijvoorbeeld vertrektijden en routes. Maar bedenk je wel dat hier behoorlijk wat tijd in gaat zitten. Zo moet je zelf jouw accommodaties zoeken en boeken, je in de omgeving verdiepen, routes uitwerken, ferry’s boeken en eventueel bagagevervoer regelen. Als je dit leuk vindt is dat prima natuurlijk, maar zorg dat je in dat geval op tijd begint met voorbereiden.

Via een reisorganisatie

Ga je met een reisorganisatie, dan worden al deze zaken je uit handen genomen. Een reisorganisatie beschikt over de kennis én het netwerk om dit tot in de puntjes te verzorgen. Je accommodaties worden geboekt zodat je zeker weet dat er beschikbaarheid is, de routes zijn gemaakt (en getest), je krijgt route-informatie met alle hoogtepunten onderweg en indien gewenst wordt het bagagevervoer van hotel naar hotel verzorgd. Wil je meer flexibiliteit of heb je andere wensen? Neem contact met ons op.

Robbert van de Wouw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button